Dnia 26 kwietnia odbyły się zajęcia kulinarne w świetlicy szkolnej pod hasłem "Jajko w roli głównej". Uczniowie wraz nauczycielkami p. Barbarą Burdzik i p. Sylwią Przybyła robili babkę korzystając z przepisu. Dzieci odmierzały i dodawały składniki, a następnie je zmiksowały. Gdy ciasto miało odpowiednią konsystencję przelały je do formy i czekały, aż się upiecze. W tym czasie zajęły się przygotowaniem pasty jajecznej ze szczypiorkiem i ogórkiem konserwowym, którą posmarowały kromki chleba. Powstały pyczne, smakowicie pachnące kanapeczki.
Na koniec dzieci wykonały wesołe zwierzątka z jajek, warzyw i wykałaczek. Zastawiony stół wyglądał kolorowo i zachęcał do konsumpcji. Uczestnicy zajęć zgodnie podsumowali,że zwykłe jajo może dać początek wspaniałym potrawom. Kwietniowy Dzień Smakosza okazał się bardzo udany.