Dnia 18 marca odbyły się kolejne zajęcia kulinarne z cyklu Dzień Smakosza. Tym razem tematem przewodnim było lubiane przez małych i dużych danie – pizza.
Uczniowie wraz nauczycielkami p. Barbarą Burdzik i p. Sylwią Przybyła wyrabiali ciasto drożdżowe przy użyciu termomiksu. Dzieci odkryły jakie składniki i w jakich proporcjach wymieszać, aby otrzymać ciasto o odpowiedniej konsystencji. Zwróciły uwagę na rolę drożdży w wypiekach. Następnie każdy rozwałkował własny kawałek ciasta i nałożył na niego ulubione składniki. Oczywiście podstawowym dodatkiem był żółty ser. Dzieci preferowały też szynkę, salami i kukurydzę. Na koniec pozostało oczekiwanie, aż pizza się upiecze. Aromatyczne, zarumienione pizze trafiły do swoich wykonawców i zostały zjedzone z apetytem do ostatniego okruszka. Piątek z pizzą okazał się bardzo udany.