Ferie zimowe
Ferie zimowe
  • 13 Styczeń 2020
  • Pierwszy dzień ferii w szkole. Zajęcia kulinarne - pieczenie pizzy i robienie koktajlu truskawkowo- malinowego
     
  • Drugi dzień ferii zimowych uświetniła " Noc w szkole"
  • Trzeci dzień ferii zimowych w szkole – Akademia kulinarna cz.2

Dzieci na zajęciach piekły ciasteczka maślane i słone paluchy. A czas wypieków wykorzystaliśmy na zgłębianie tajników origami czyli składania figur z papieru.

Dla zainteresowanych podajemy przepisy :

Ciasteczka maślane 

Składniki:

1 kg mąki
0,5 kg cukru pudru
2 kostki masła
6 jajek
2 opakowania cukry waniliowego
1 proszek do pieczenia
1 polewa mleczna

Przygotowanie:

Mąkę zamieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy, masło oraz jajka. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrajać foremkami. Piec w temperaturze 160°C przez około 10 minut.

Paluchy z kminkiem

Składniki:

1 kg mąki
1 kostka margaryny
1 kostka drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka kminku lub innej lubianej przyprawy np. oregano,  przyprawa do pizzy
1 kubek kwaśnej śmietany 330ml
2 jajka
0,5 szklanki wody
3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:

Rozkruszone drożdże i  cukier zalać  letnią  wodą do rozpuszczenia, aż zaczną pracować. Mąkę, sól, przyprawy wymieszać w misce. Następnie wbić jedno jajko i pokrojoną na małe kawałki margarynę. Dodać śmietanę, wlać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Ciasto dzielić na małe kawałki i rolować średniej grubości paluszki /ciasto rośnie podczas pieczenia / lub wykrawać przy pomocy formy do paluszków. Rozgrzać piekarnik do 180°C – 190°C. Paluchy przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dodatkowo przyprawą lub grubą solą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec  aż się zrumienią i zaczną odchodzić od blachy czyli ok. pół godziny.

Zapraszamy do galerii


Galeria: