Dzieci na zajęciach piekły ciasteczka maślane i słone paluchy. A czas wypieków wykorzystaliśmy na zgłębianie tajników origami czyli składania figur z papieru.
Dla zainteresowanych podajemy przepisy :
Ciasteczka maślane
Składniki:
1 kg mąki
0,5 kg cukru pudru
2 kostki masła
6 jajek
2 opakowania cukry waniliowego
1 proszek do pieczenia
1 polewa mleczna
Przygotowanie:
Mąkę zamieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, cukier waniliowy, masło oraz jajka. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrajać foremkami. Piec w temperaturze 160°C przez około 10 minut.
Paluchy z kminkiem
Składniki:
1 kg mąki
1 kostka margaryny
1 kostka drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka kminku lub innej lubianej przyprawy np. oregano, przyprawa do pizzy
1 kubek kwaśnej śmietany 330ml
2 jajka
0,5 szklanki wody
3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Rozkruszone drożdże i cukier zalać letnią wodą do rozpuszczenia, aż zaczną pracować. Mąkę, sól, przyprawy wymieszać w misce. Następnie wbić jedno jajko i pokrojoną na małe kawałki margarynę. Dodać śmietanę, wlać rozpuszczone drożdże i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Gotowe ciasto odstawić do schłodzenia do lodówki na ok. godzinę. Ciasto dzielić na małe kawałki i rolować średniej grubości paluszki /ciasto rośnie podczas pieczenia / lub wykrawać przy pomocy formy do paluszków. Rozgrzać piekarnik do 180°C – 190°C. Paluchy przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać dodatkowo przyprawą lub grubą solą. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec aż się zrumienią i zaczną odchodzić od blachy czyli ok. pół godziny.
Zapraszamy do galerii