Przedszkolaki miały okazję zobaczyć, jak wyglądają pomidory z różnych odmian, mogły posmakować, dotknąć, zobaczyć je od środka. Dowiedziały się, skąd pochodzą pomidory, gdzie rosną i czego potrzebują, by rosnąć oraz jakie są zasady przechowywania pomidorów. Poznały również produkty, których głównym składnikiem są właśnie pomidory, tj. ketchup, Passata, przecier, sok pomidorowy, koncentrat i inne. Dowiedziały się także, jakie potrawy powstają z produktów pomidorowych, jak np. sos do pizzy, spaghetti, zupa pomidorowa itp.
Obejrzały krótki filmik edukacyjny o pomidorach i wysłuchały wiersza o pomidorze.
Panie kucharki z tej okazji przygotowały dla dzieci kanapki z pomidorem na śniadanie, a na obiad zupę pomidorową, by uatrakcyjnić im ten dzień i stworzyć możliwość do posmakowania.
Na koniec dzieci pomalowały sylwetkę pomidora.