W bieżącym miesiącu nauczycielki świetlicy p. K. Pawlik i p. S. Przybyła przeprowadziły cykl zajęć pt.:„Przez żołądek do serca” – kulinaria naszego regionu. Dzieci z zaciekawieniem obejrzały prezentację poświęconą kuchni śląskiej i pysznym daniom serwowanym na co dzień i od święta. Pojawiły się też nazwy takich potraw jak: karminadle, krupniok, szpajza, wodzionka, modro kapusta, nudelzupa i wiele innych.
W ramach innowacji odbył się też pokaz ubijania masła przygotowany w izbie tradycji przez p. M. Brachman. Uczniowie poznali potrzebne sprzęty i procedurę wyrobu masła oraz samodzielnie ubili masło. Każdy mógł też skosztować chlebka ze świeżym masełkiem. Uczniowie byli zaskoczeni, że taka prosta „ sznita” może tak dobrze smakować.
Kolejne zajęcia poświęcone były karnawałowi i zabawom ze śląskimi słodkimi przekąskami - kreplami i faworkami. Dzieci brały udział w różnych grach ruchowych i zabawach przy muzyce. Dowiedziały się, co to jest „ Babski comber” i „ Śledzik”. Degustowały również smakołyki, które należą do tradycji Tłustego Czwartku.
Na koniec podsumowały innowację poprzez zagadki i krzyżówki dotyczące śląskich kulinariów. Uczestnicy jednogłośnie stwierdzili, że kuchnia śląska jest prawdziwie gościnna i przepyszna!