W poniedziałek, 12 czerwca uczniowie klas młodszych uczestniczyli w ostatnim
w tym roku szkolnym Dniu Smakosza zorganizowanym przez p. Gabrielę Horny
i p. Sylwię Przybyłę. Na świetlicowe zajęcia kulinarne dzieci przyniosły świeże truskawki i produkty mleczne, aby przygotować pyszny koktajl. Na początku zajęć wychowankowie zapoznali się z informacjami na temat wartości odżywczych i smakowych truskawek oraz przypomnieli sobie zasady bezpiecznego korzystania z urządzeń elektrycznych typu blender. Następnie ochoczo przystąpili do przygotowania koktajlu. Amatorów smacznego deseru było wielu, więc trzeba było zrobić kilka porcji. Dzieci z apetytem delektowały się własnoręcznie przygotowanym deserem oraz poczęstowały innych uczniów i niektórych pracowników szkoły. Takie zdrowe i łatwe w przygotowaniu pyszności są warte polecenia, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy dostępne są różne owoce. Zbliżający się czas wakacji z pewnością będzie jeszcze przyjemniejszy, gdy umilimy go sobie letnimi darami przyrody.