W poniedziałek, 19 grudnia w czasie zajęć świetlicowych dzieci uczestniczyły w Grudniowym Dniu Smakosza zorganizowanym przez p. Gabrielę Horny i p. Sylwię Przybyłę. Na tych zajęciach kulinarnych uczyły się jak wyrobić ciasto drożdżowe oraz dowiedziały się w jakim celu dodajemy do ciasta różnych przypraw.
Uczniowie chętnie włączyli się do pracy: odmierzali i mieszali składniki, tarli skórkę cytryny, wyciskali sok, przygotowywali lukier, rozwałkowywali ciasto i formowali bułeczki oraz wyciskali foremkami ciastka korzenne.
Piękny zapach obwieścił, że wypieki są gotowe i po chwili wszyscy mogli je spróbować. Podane na świątecznych serwetkach drożdżowe babeczki i polukrowane ciemne ciasteczka korzenne szybko zostały rozchwytane przez niecierpliwe rączki
i z apetytem zjedzone przez dzieci.
Pyszne, aromatyczne słodkości wprowadziły uczestników w świąteczny nastrój, ponieważ ich zapach kojarzy się z ciepłem, rodziną i Bożym Narodzeniem.
Życzymy wszystkim zdrowych i radosnych Świąt Bożego Narodzenia.